Vlag van Nederland

© Cruijff FoundationDe kritiek op het Nederlands elftal en Bert van Marwijk is in alle hevigheid opgelaaid na de pijnlijke nederlaag tegen Denemarken. Johan Cruijf blijft in zijn Telegraaf-column echter positief.

“Juist nu hebben ze alle steun nodig,” aldus de levende voetballegende. “Natuurlijk zijn er veel kansen gemist. Alleen vind ik dat niet eens het grootste probleem, omdat ze wel werden gecreëerd. Vervelender was dat het haperde op momenten dat het er op aan kwam.”

Cruijff vindt dat er teveel balbezit was voor Van Bommel en De Jong, terwijl dat juist niet hun kwaliteit is. Het was volgens hem onnodig om tegen de zwakke Denen met twee verdedigende middenvelders te spelen.

“Op een gegeven moment viel de ploeg zo in twee blokken uit elkaar, dat Wesley Sneijder zich moest laten zakken om de bal vanaf 25 meter op de drie aanvallers te kunnen spelen,” vervolgt de oud-international. “Om daarna weer naar voren te sprinten om op tijd bij te kunnen sluiten. Ontzettend zwaar en heel ondankbaar, omdat zo de aanvallers niet tot hun recht komen en Sneijder fysiek wordt uitgehold.”

Lees meer over: ,