© Cruijff FoundationIn zijn column in de Telegraaf kijkt JohanCruijff terug op het voor Oranje teleurstellend verlopen EK: “Oranje is tijdens het EK vooral ten onder gegaan aan de slechte opbouw en een slechte uitvoering van de simpele pass. In dat opzicht zijn er te veel internationals geweest die niet hebben gebracht wat ze zouden kunnen brengen. Daar bedoel ik vooral de meeste grote spelers mee.”

Cruijff ziet wel een oorzaak waarom het fout ging: “Zodra dit soort zaken vooral op het middenveld fout gaat, dan werkt het door richting het hele elftal. Zo werd er gekozen voor een middenlinie met Nigel de Jong, Wesley Sneijder en Mark van Bommel. Die spelen bij Manchester City, Internazionale en AC Milan, allemaal clubs die bij balverlies achteruit lopen.”

Nr 14 denkt dat het daaraan gelegen heeft: “Ik vermoed dat dit ze toch parten heeft gespeeld, want ik miste in alle wedstrijden de juiste manier van opbouwen zodra de tegenstander druk begon te zetten. Een basisregel is dan om de bal twee linies verder in te spelen. Op die manier speel je automatisch naar de bal toe en van het doel af. Vanuit die tweede linie laat je de bal weer een linie terugvallen, waarbij veel spelers achter de bal blijven en tegelijk het spel voor zich hebben.”

“Tegen zowel Denemarken, Duitsland als Portugal werd dit niet gedaan. In plaats daarvan werd bijna altijd het dichtstbijzijnde station aangespeeld. Dus een middenvelder of verdediger, die dan meestal gedwongen werd de bal breed of terug te leggen. Als je zo aan het opbouwen bent, stel je de tegenstander in staat om nog meer druk te zetten en kom je niet meer aan voetballen toe.”