© OnsOranje.nl / Eric VerhoevenAanvoerder van het Nederland elftal, Mark van Bommel, stopt ermee. Hij vindt dat het tijd is voor een nieuwe generatie bij het Nederlands elftal. De kersverse PSV’er, op het EK nog aanvoerder van Oranje, maakt op de website  van de KNVB bekend officieus afscheid te nemen van het Nederlands elftal.

Helemaal bedanken voor de nationale ploeg zegt Van Bommel nog niet te willen doen. “Dat wil ik niet. Wellicht komt er een moment dat de bondscoach in de toekomst door omstandigheden alsnog een beroep op mij wil of moet doen. Dan wil ik er zijn.”

De international, die 79 caps achter zijn naam heeft, denkt echter wel dat het tijd is plaats te maken voor een nieuwe generatie. “De tijd is rijp voor talentvolle, jonge spelers. Die zijn er en moeten zich nu op het allerhoogste niveau ontwikkelen.”

Het besluit komt na een teleurstellend verlopen EK. De schoonzoon van bondscoach Bert van Marwijk speelde in de eerste twee wedstrijden in de basis maar werd tegen Duitsland al in de rust gewisseld. Tegen Portugal kwam hij helemaal niet meer in actie.

De interlandcarriëre van Mark van Bommel was er één met ups en downs. Door omstandigheden was het EK in Polen en Oekraïne pas zijn eerste. Vier jaar geleden speelde hij niet omdat hij onder bondscoach Marco van Basten niet in Oranje wilde spelen. Hoogtepunt was ongetwijfeld de tweede plek op het WK van twee jaar geleden in Zuid-Afrika. Oranje, met Van Bommel als leider en aanjager op het middenveld, verloor destijds alleen de finale van Spanje.