© Ons Oranje / Jeroen PutmansHij was dit EK voor het eerst onder bondscoach Bert van Marwijk geen basisspeler. Dirk Kuyt kwam in totaal maar veertien minuten in actie tijdens dit EK. Hij kijkt dus ook terug op een teleurstellend toernooi, zowel voor hem zelf als voor de hele selectie.

De reden van het slecht verlopen toernooi is volgens Kuyt niet zo simpel en bestaat uit meerdere factoren. “Er wordt nu wel van alles geroepen en gesuggereerd waarom we niet hebben gebracht wat we hadden kunnen brengen. Maar het ligt allemaal niet zo simpel. Er is naar mijn mening niet één directe oorzaak aan te wijzen, dat zijn er meerdere”, zegt hij tegen Sport-Promotion.

Hij denkt dat iedereen die deel uitmaakte van de groep de komende tijd maar eens goed na moet denken waar het nou eigenlijk mis ging. De schuld ligt volgens hem niet bij één iemand:  “Dus zou iedereen even de tijd moeten nemen om eerst eens zelf in de spiegel te kijken en daarna naar alles ‘er omheen’. Dan kom je uiteindelijk tot een weloverwogen conclusie. Dat ga ik ook doen, tijdens mijn vakantie. Daar zal ik voor mezelf de film nog eens terugdraaien. Lijkt me goed als iedereen dat zou doen, denk ik.”