© MeemetOranje.nl / Peter BaakWesley Sneijder was één van de spelers die dit EK nog een voldoende scoorde volgens de meeste mensen. Ook de kleine middenvelder kon echter niet voorkomen dat Oranje met nul punten terugkeerde naar huis.

Volgens Sneijder ligt dat toch echt aan de spelers zelf: “Ik hoor al sinds de nederlaag tegen Denemarken allemaal excuses voorbijkomen, maar excuses zijn er niet. Twee jaar na de WK-finale overleven we, met praktisch dezelfde groep, de poulefase op het EK niet eens. Dat is een schande. En de schuld daarvan ligt bij onszelf”, aldus Sneijder in Voetbal International.

De kleine middenvelder van Internazionale had gedacht met deze selectie ook tijdens het WK over twee jaar nog hoge ogen te kunnen gooien. Daarover is hij na het teleurstellende EK van mening veranderd. “Nu denk ik dat er veranderingen gaan komen’, bevestigt de middenvelder. ‘Daar ontkom je niet aan na een mislukt toernooi. Dit was de laatste kans van deze generatie. Met deze groep had het kunnen gebeuren. Had het móéten gebeuren.”

Sneijder is niet heel erg hoopvol over de nabije toekomst van Oranje: “Een deel van de huidige groep zal nog een aantal jaren bij elkaar blijven, maar dit EK had het hoogtepunt moeten zijn. Ik kan niet goed inschatten wat het niveau van de volgende lichting zal zijn. Ik zie Jong Oranje niet vaak spelen. Maar ik heb niet de indruk dat die er al klaar voor zijn. De doorstroming zal geleidelijk gaan. Ik heb niet het idee dat er opeens een hele nieuwe lichting zal opstaan.”