OnsOranje.nl / Eric VerhoevenHet EK is voorbij, voor Oranje althans. Wat ons rest is nabeschouwen, wat ging er mis. Maar misschien nog belangrijker: ‘Hoe nu verder?’

Hier deel 1: Hoe nu verder met de bondscoach…

Bert van Marwijk kwam na het EK van 2008 als nieuwe bondscoach voor de groep te staan na het vertrek van toenmalig trainer Marco van Basten. Het was vanaf het begin een succesvolle samenwerking.  Oranje wist alle acht duels in de WK-kwalificatie te winnen en plaatste zich zo eenvoudig voor het WK in Zuid-Afrika. Op dat toernooi viel (bijna) alles op z’n plek voor Oranje en werd in de finale alleen  na verlening van Spanje verloren.

Ook de EK-kwalificatie liep gesmeerd. Oranje plaatste zich opnieuw zonder verliespartij en alleen het laatste duel, tegen Zweden toen Oranje al geplaatst was, ging verloren. Daarna werd ook het oefenduel tegen Duitsland met harde cijfers verloren en leek de klad erin te komen. Toch ging Nederland een half jaar later met veel vertrouwen richting EK. Daar ging echter ongeveer alles mis wat er mis kon gaan en na drie verliespartijen kon Oranje alweer naar huis.

OnsOranje.nl / Eric VerhoevenBondscoach Bert van Marwijk kreeg het niet meer voor elkaar om een echt team te smeden van zijn selectie en de vraag of hij nog door moet gaan wordt door velen gesteld. Moet hij de eer aan zichzelf houden? Moet de KNVB hem ontslaan? De komende weken zal er een evaluatie over dit toernooi komen en zullen er knopen doorgehakt worden.

De kans dat de bondscoach vertrekt lijkt groot. Er is veel gebeurd en de zogenaamde chemie lijkt te zijn verdwenen. Vele namen worden genoemd als mogelijke opvolger van Van Marwijk. Ronald Koeman is één van de namen maar hij heeft een contract bij Feyenoord en de club wil hem niet laten gaan. Co Adriaanse is vrij en ook een mogelijke kandidaat. Of toch Louis van Gaal, die er niet in slaagde om Oranje naar het WK van 2002 te leiden, en wellicht revanchegevoelens heeft. Frank de Boer zit voorlopig nog goed bij Ajax en wil waarschijnlijk (nog) niet aan de bondscoachklus beginnen. Ruud Gullit wil vooral zelf heel graag en etaleert zichzelf als ideale opvolger. Ook ervaren rotten als Cruijff en van Hanegem worden genaamd, maar die lijken niet waarschijnlijk.

Natuurlijk is er ook een kans dat Bert van Marwijk gewoon aanblijft als bondscoach. Hij heeft immers nog niet zolang geleden verlengd en, behalve dit EK, geweldig gepresteerd met Oranje. Of hij dan met de zelfde spelersgroep verder zal gaan is natuurlijk de vraag, dat komt in ‘Hoe nu verder? ‘deel 2 aan bod.