Er doen sinds de uitschakeling van Oranje op het EK vele verhalen de ronde; Vice-aanvoerder Van der Vaart zou ruzie hebben gehad met Mark van Bommel, Wilfred Bouma zou de teamarts hebben geslagen en Klaas-Jan Huntelaar zou bijna het hotel zijn uitgezet. Rafael van der Vaart zegt tegen Kicker dat het allemaal wel meevalt: “Er waren inderdaad een paar probleempjes, maar echt niet zo erg als nu wordt gesuggereerd.”

Van der Vaart weet dat er een roep is om verjonging maar denkt zelf nog niet aan stoppen bij Oranje.  “Ik ga natuurlijk door. Ik heb niet het gevoel dat de roep om verjonging direct op mij van toepassing is. Iedereen is verantwoordelijk voor wat er is gebeurd.”

Of ook bondscoach van Marwijk door wil gaan is nog maar de vraag, van der Vaart weet het ook nog niet:  “Ik heb er niks op tegen als hij doorgaat. We waren succesvol op het WK en hij heeft vastgehouden aan die ploeg. Op dit EK waren veel jongens uit vorm. Het is een grote teleurstelling. In een zware groep loop je altijd het risico op uitschakeling, maar niet op deze manier. Ik snap de kritiek. De manier waarop wij speelde was onacceptabel”, aldus de middenvelder van de Spurs.