Als Bert van Marwijk aanblijft als bondscoach van Oranje dan zullen er tijdens de kwalificatiereeks voor het WK 2014 andere spelers opgeroepen gaan worden. Volgens Johan Derksen in zijn programma VIOranje hoeven Rafael van der Vaart, Klaas-Jan Huntelaar en John Heitinga dan niet meer op een uitnodiging te rekenen.

Van der Vaart en Huntelaar hebben volgens Derksen als wisselspeler tijdens het slechte EK in Polen en Oekraïne voor veel oproer gezorgd. Van Marwijk wil ze daarom niet meer in zijn selectie. Heitinga zou zich als lek naar de media en vanwege zijn zwakke prestaties onmogelijk gemaakt hebben tijdens het toernooi en hoeft ook niet meer op een uitnodiging te rekenen.

Vanwege hun leeftijd zal Van Marwijk ook afscheid nemen van dertigers Mark van Bommel, Joris Mathijsen, Khalid Boulahrouz, Dirk Kuyt en Wilfred Bouma. Dat betekent dat  in elk geval acht leden van de EK-selectie niet meer opgeroepen zullen worden.Van Marwijk stoorde zich volgens Derksen tijdens het EK ook aan het gedrag van Ibrahim Afellay en Arjen Robben. Zij lijken echter nog wel in de plannen van de bondscoach voor te komen.