Denk even met ons mee. Mark van Bommel vertrok, dus Wesley Sneijder werd aanvoerder. De kleine middenvelder is al jarenlang de beste en meest stabiele speler van het Nederlands elftal, dus dat klinkt logisch. Toch? Dan de positie van vice-aanvoerder. Die was eerst voor Rafel van der Vaart, de man met de meeste interlands op zijn naam. Ook heel logisch.

De logica van Louis van Gaal is niet de onze. Op de dag dat hij Sneijder aanvoerder maakte, gaf hij de titel van vice-aanvoerder aan Dirk Kuyt. Juist, Kuyt. De harde werker. De vaste invaller. De man die de rebounds van grotere spelers erin tikt. De man die met een positie op rechtsback even tevreden is als rechtsbuiten. De harde werker. Of hadden we dat al gezegd?

Van Gaal heeft zijn redenen, zou je denken. Er is vast een goed argument waarom hij een gemiddelde voetballer tot vice-aanvoerder bombardeert. Bijvoorbeeld omdat die goed is voor de spirit in de kleedkamer, of omdat hij de mannetjes neerzet. Wat is nu precies de reden, Louis? “Dirk is een voorbeeld voor iedere voetballer in Nederland”, vindt onze nieuwe bondscoach. “Daarom ben ik bij hem terechtgekomen. Dat was geen moeilijke beslissing voor mij.”

Juist ja. Ik vind de voorstopper van de plaatselijke FC ook altijd een erg goed voorbeeld voor iedere voetballer. Maakt nooit een overtreding. Waarom maken we die dan geen vice-aanvoerder? Het lijkt weer typisch een beslissing van Van Gaal waarmee hij onnavolgbaar wil zijn en niets meer. Alsof de positie van reserve-aanvoerder een soort eretitel is.

Het was niet zo’n rare keuze geweest als Kuyt ook daadwerkelijk een basisplaats had in het Nederlands elftal. Maar dat heeft-ie niet en gaat die ook niet meer krijgen. Het ligt voor de hand dat nieuwkomers als Lens en Narsingh eerder op een vrijgekomen plaats in de aanval terechtkomen dan Dirk Kuyt. En dat is dan wel weer logisch.

En zo lijken we, in afwezigheid van de geblesseerde Sneijder, een roulerende aanvoerdersband te hebben. Aanstaande vrijdag mag PSV-schoffelaar Kevin Strootman de band om zijn arm stropen. Zou die hem dan aan Dirk Kuyt moeten doorgeven, als de Fenerbahçe-speler in de 78e minuut invalt?

Aldus Jildert