Ex-bondscoach Bert van Marwijk heeft tijdens het laatste EK in Polen en Oekraïne nooit het gevoel gehad dat hij drastisch moest ingrijpen om de sfeer binnen de spelersgroep van het Nederlands elftal weer op orde te krijgen.

Dat zegt hij woensdag in Voetbal International. Oranje verloor de drie groepswedstrijden en kon naar huis. Het is het eerste grote interview dat Van Marwijk gaf sinds het EK.

Van Marwijk dacht in eerste instantie dat de sfeer weer net zo goed was als tijdens het WK in 2010: “Je moet elkaars kwaliteiten accepteren en respecteren. Dat is heel lang goed gegaan. Maar als de resultaten tegenvallen en je bent heel lang bij elkaar, dan wordt het niet beter. Maar ik heb nooit de aanleiding gezien om in te grijpen.”

“Dat blijkt ook uit die eerste wedstrijd”, zegt Van Marwijk over eerste duel tegen Denemarken, dat Oranje met 0-1 verloor. “Pas bij de tweede en derde wedstrijd ging de combinatie teleurstelling, lang bij elkaar zijn en irritatie werken.”

Over de conclusie van Bert van Oostveen kan de ex-bondscoach niet veel: “Hij trekt die conclusie na 6 maanden, maar daar heb ik hem tijdens de evaluatie helemaal niet over gehoord. Ik kan alleen maar afgaan op de gegevens die ik voor en tijdens het toernooi had en daaruit bleek dat deze groep even fit was als tijdens het WK van 2010. In Afrika was daar toch ook kritiek op? Maar we waren gewoon een van de fitste ploegen. Zelfs nog in de finale en tot en met de verlenging.”