Vlag van Nederland
© Pim Faber

© Pim Faber

De Nederlandse journalist Bob Laroo onderzoekt de zaak van zijn vermoorde collega Vivian Schuilenberg. Het spoor naar de gruwelijke moord leidt naar München, waar aan het licht komt wat er allemaal achter de zaak ligt. De zaak krijgt een bizarre wending als Laroo ontdekt dat Vivian een complot rondom de finale van het WK-voetbal in 1974 op het spoor was. De ontdekking, dat West-Duitsland toen wereldkampioen móést worden, plaatst Laroo bovenaan de dodenlijst van een onbekende man die ten koste van alles wil voorkomen dat het complot ontrafeld wordt.

In ‘de val van ’74’ word je meegenomen in een strijd door het heden en het verleden. Het hele verhaal speelt zich af in aanloop naar en tijdens het EK 2012 in Polen en Oekraïne, maar gaat ook terug naar het WK in 1974, waar Duitsland de finale dus gewoonweg niet kón verliezen…

Schrijver van ‘de val van ’74’, Pim Faber, legt uit hoe hij tot zijn verhaal gekomen is: “Dat complot is totaal verzonnen”, vertelt Faber. “De beweging die het complot uitvoert bestaat ook niet. De informatie over het WK en de spelers klopt wel, tenminste, zolang het niet over het complot gaat. De verhalen over neonazi’s en hun dorpje zijn bizar genoeg wel op waarheid geënt.”

Faber, journalist en al jarenlang werkend bij TROS Vermist, werkte met veel plezier aan het boek, waarvoor hij dus een complot moest bedenken. “Zo’n complot bedenken rondom de WK-finale is honderd procent plezier. Beelden terugkijken, lezen, ex-voetballers en journalisten interviewen, heerlijk.”

Bestel het boek hier

Prijs €19,50

Lees meer over: ,