Vlag van Nederland

Jordy Clasie speelde vorige week tegen Italië zijn derde interland voor Oranje. Samen met zijn vrienden besefte hij voor de wedstrijd dat het eigenlijk best speciaal is dat hij nu met en tegen zulke grote voetballers speelt. “Voor de wedstrijd tegen Italië kreeg ik sms’jes van vrienden met wie ik vorige zomer het EK heb zitten kijken. Toen zagen we Balotelli spelen. En nu speel jij tegen hem, schreven ze. Ja, toen besefte ik ook wel hoe speciaal dat eigenlijk is”, aldus Clasie in VI.

Ook Andrea Pirlo, zijn directe tegenstander kon op bewondering rekenen: “In de wedstrijd stond ik vaak tegen Andrea Pirlo. Niets lijkt hem moeite te kosten, het ziet eruit of hij op zijn dooie gemak loopt te voetballen. Maar hij gaf een paar passes… Hij kreeg een bal aangespeeld en schoot ‘m in één beweging zonder te kijken over Janmaat heen naar, ik geloof, El Shaarawy. Toen dacht ik: Die oplossing had hij dus twintig seconden geleden al in zijn hoofd zitten. Ik geniet daarvan, ook als ik op het veld sta.”

Robin van Persie is dé speler waar hij bij Oranje momenteel tegenop kijkt: “Als ik Van Persie zie tijdens de trainingen en de wedstrijd, weet ik dat ik echt nog een lange weg te gaan heb wil ik ooit zijn niveau benaderen. Niet normaal, Robin doet alles goed, echt alles. Zoiets tekent een topspeler, want ik wil ook alles foutloos doen, al lukt dat niet altijd. Maar ik streef er wel naar.”

Het niveau van sommige spelers bij Oranje doet Clasie sowieso soms watertanden: “Ik heb al eerder met Van der Vaart, Van Persie en Sneijder getraind. Wat hen onderscheidt van de rest, zijn de oplossingen die ze vinden in balbezit. Voor Italië speelden we tijdens de training elf-tegen-elf. Toen gaf Robin een paar ballen met buitenkant voet zó goed, niet normaal eigenlijk.”

Toch weet Clasie het allemaal te relativeren en laat hij het gevoel van bewondering tijdens de wedstrijd los. “Vooraf kijk je een beetje op tegen Pirlo of Balotelli. Maar op het veld denk je er niet meer over na. Dan ga je gewoon voetballen zoals je altijd doet, dan voer je je taken uit en hoop je dat meekunt op het niveau.”

Lees meer over: , ,