Gullit's cruciale kopbal: sleutelmoment in EK-finale '88

Daniel Cabot Kerkdijk
Daniel Cabot Kerkdijk
29 mei 2024, 13:21
29 mei 2024, 13:26
Ruud Gullit scoort openingstreffer tijdens EK-finale Nederland – Sovjet-Unie op 25 juni 1988
© Imago - Ruud Gullit scoort openingstreffer tijdens EK-finale Nederland – Sovjet-Unie op 25 juni 1988

Nederland kent een rijke voetbalgeschiedenis, waarvan sommige momenten zelfs decennia later nog tot onze verbeelding spreken. Eén van de grootste mijlpalen voor de Nederlandse voetballerij was toch wel de EK-finale in West-Duitsland in 1988. Hoewel er in de eerste plaats vaak wordt gesproken over het iconische doelpunt van Marco van Basten, was het de openingstreffer van Ruud Gullit die de toon zette voor wat een historische overwinning voor Nederland zou worden. In dit artikel nemen we je mee terug naar die beslissende finale en de cruciale kopbal van Gullit.

Op 25 juni 1988 stond het Olympiastadion in München in het teken van de EK-finale tussen Nederland en de Sovjet-Unie. De verwachtingen rondom de wedstrijd waren hooggespannen. Hoewel Nederland op papier een goede kanshebber was voor de titel, werden de Sovjets als geduchte tegenstanders gezien. De Sovjet-Unie wist dat een overwinning mogelijk was, daar het tijdens de groepsfase al met 1-0 van de Nederlanders gewonnen had. De inzet was ditmaal echter veel groter. Het Nederlands Elftal was namelijk vastberaden om onder leiding van bondscoach Rinus Michels geschiedenis te schrijven.

Gullit's openingstreffer: moment van genialiteit

De Sovjets kenden een sterke start, maar konden niet voorkomen dat het in de 33e minuut op achterstand gezet werd. De openingstreffer van Ruud Gullit was het resultaat van een uitgekiende strategie, gecombineerd met een flinke lading persoonlijk talent. Een voorzet van Marco van Basten werd door Gullit met een krachtige kopbal in het net geplaatst, waardoor keeper Rinat Dasayev kansloos achterbleef. Dit doelpunt bracht het Nederlandse team niet alleen op een fysieke voorsprong, maar gaf hen ook het psychologische voordeel wat ze nodig hadden. Het momentum van de wedstrijd kantelde vervolgens in het voordeel van Oranje, dat liet zien dat het niet alleen een finalist was maar ook een potentieel Europees Kampioen.

Na Gullit's treffer nam het zelfvertrouwen van het Nederlandse team alleen maar verder toe.

Het legendarische doelpunt van Van Basten, een ongelofelijke volley vanuit een bijna onmogelijke hoek, zette Nederland vervolgens op een 2-0 voorsprong. Igor Belanov mocht in de slotfase van de wedstrijd nog een penalty nemen voor de Sovjet-Unie, maar slaagde er niet in om deze te verzilveren. Niet veel later klonk het eindsignaal, en mocht Nederland zich voor het eerst in de geschiedenis Europees Kampioen noemen.

Ruud Gullit, één van de beste spelers ter wereld

Ruud Gullit was ten tijde van het EK van 1988 één van de meest veelzijdige voetballers van zijn generatie. Zijn vermogen om zowel in de aanval als in het middenveld uit te blinken, in combinatie met zijn fysieke kracht en technische vaardigheden, zorgden ervoor dat hij een sleutelfiguur was voor zowel AC Milan als het Nederlands Elftal. Daarnaast zorgden zijn flair op het veld, in combinatie met zijn charismatische persoonlijkheid, ervoor dat hij favoriet was onder de fans. Gedurende de historische EK-finale van ’88 was hij niet alleen de aanvoerder van het team, maar was hij ook een inspiratiebron voor zijn landgenoten.

In aanloop naar de finale werd er veel gesproken over de manier waarop Nederland het op zou gaan nemen tegen de sterke Sovjet-ploeg. Gullit's leiderschap en vermogen om zowel aanvallend als verdedigend een verschil te maken, waren een cruciaal onderdeel van de strategie van Rinus Michels. Zijn doelpunt in de finale was een passende afsluiting van een toernooi waarin hij consistent presteerde en keer op keer bewees waarom hij één van de beste spelers ter wereld was.