Nederland speelt vanavond het eerste duel van de WK-kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar.  Het uitduel wordt zonder publiek gespeeld, en dat is op z’n zachtst gezegd geen nadeel voor Oranje.

Dat de kolkende stadions in Turkije normaal gesproken voor flink wat extra druk kunnen zorgen bleek in 1997, toen Oranje voor de derde WK-kwalificatiewedstrijd eveneens moest afreizen naar de Turken.

Dat werd een allerminst leuke onderneming voor het Nederlands elftal, destijds onder leiding van Guus Hiddink. Hakan Sukur, de oud-spits van Galatasaray, maakte met een van zijn kenmerkende kopballen het enige doelpunt van de wedstrijd. Oranje moest de eerste en enige nederlaag in de kwalificatie incasseren, en wist zich daardoor wel gewoon te plaatsen voor het WK 1998, waar het elftal van Hiddink vierde werd.

De meest opmerkelijke gebeurtenis in het duel voltrok zich echter in de 85e minuut, toen Nederland een penalty toegewezen kreeg die voor de 1-1 moest zorgen.

De net 21-jarige Clarence Seedorf, die op het EK van 1996 met een gemiste strafschop nog de uitschakeling van Oranje inluidde, schoot vanaf 11 meter hoog over. Dat terwijl Frank de Boer of Wim Jonk eigenlijk achter de bal had moeten plaatsnemen. Het zogeheten ‘penaltytrauma’ van Seedorf werd die avond definitief geboren en het lijkt wel of het de middenvelder bij Oranje nooit helemaal is vergeven.