De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond is zeer te spreken over bondscoach Louis van Gaal. De bondscoach van Oranje kreeg recentelijk de nodige kritiek te verduren over uitspraken waarin hij te kennen gaf dat hij de kwalificatiereeks voor het WK ziet als een opoffering.

Directeur betaald voetbal van de KNVB, Bert van Oostveen was niet verbaasd over die uitspraken. “Over vertrouwelijke gesprekken klap ik niet uit de school”, zegt hij in De Telegraaf. “Maar als je Louis van Gaal een beetje kent, dan weet je dat hij moeite heeft om geen controle te hebben over een ploeg. Hij is niet graag afhankelijk, maar voor beide partijen was dat geen beletsel om met elkaar in zee te gaan.”

Nederland plaatste zich dinsdagavond door de 2-0 zege bij Andorra als eerste Europese land voor het WK van volgend jaar in Brazilië. “Wij beoordelen primair op wat binnen de lijnen gebeurt”, aldus Van Oostveen. “Van Gaal is bezig een nieuw Nederlands elftal te bouwen voor het WK en heeft zich met Oranje met louter overwinningen en één gelijkspel geplaatst.”

Over het media-verhaal wil Van Oostveen ook nog wel wat kwijt: “Dat Van Gaal in de media niet altijd even goed overkomt, is voor de KNVB en ons imago soms niet leuk. Aan de andere kant wordt het regelmatig te veel uitvergroot door anderen om te scoren.”