Wie staat er volgend jaar in Brazilië onder de lat bij het Nederlands eltal? En wie gaan er Überhaupt mee naar het WK? Ook de keepers zelf weten het niet. Michel Vorm legt uit: “Onder Bert van Marwijk was altijd heel duidelijk wie de nummers 1, 2 en 3 waren. Maar die tijden zijn veranderd onder Louis van Gaal, vanaf dag 1 heb ik het gevoel dat iedereen kans maakt om te spelen.”

Vorm was er al op twee toernooien bij, maar was altijd nummer twee achter Stekelenburg: “In de periode onder Van Marwijk wist ik precies hoe het zat; ik deed mijn ding, trainde lekker en ging daarna weer naar mijn club. Maar met Van Gaal is alles anders geworden. Nu gaat het er om: wie is fit, wie doet het goed bij zijn club, wie is het beste in vorm? Op basis daarvan maakt de bondscoach een keuze. Ik ben nu veel meer bezig met het Nederlands elftal, ook bij mijn club zit Oranje in mijn achterhoofd. Dat is het verschil.”

Bondcoach Van Gaal probeerde in iets meer dan een jaar tijd al vijf keeper. De laatste wedstrijden is Vorm echter zijn man. “Uiteindelijk heb ik het toch zelf afgedwongen. Nu zijn we vier interlands verder waarin ik steeds speelde, dus ik heb mijn kans wel gepakt denk ik.”

Vorm weet echter ook dat dit nog geen enkele garantie geeft voor het WK. “Iedereen beseft dat de vorm van de dag bepalend is. Reken maar dat als we na laatste oefeninterland in november weer naar onze clubs gaan, iedereen Oranje in het achterhoofd heeft. Geloof mij, alle jongens gaan keihard trainen om er in maart te staan.”

Behalve van de aanvoerders Robin van Persie, Arjen Robben en Kevin Strootman is niemand onder Van Gaal zeker van zijn plek. “Van Gaal schroomt niet om je te passeren als je niet fit of uit vorm bent. Alles ligt open, iedereen moet er voor vechten. Dat merk je op de training, alles gaat op 100 procent”, zo ziet Vorm het.