Een hard en venijnig, misschien zelfs wel gefrustreerd schot, tussen de benen van Badstuber door. De 1-2 tegen Duitsland op het mislukte EK van 2012. Dat was eigenlijk Robin van Persie’s enige doelpunt van betekenis dat ik me kon herinneren toen ik vorige week vrijdag in mijn geheugen ging graven. De reden dat ik ging wroeten was de titel ‘Oranje Topscorer Aller Tijden‘ die Robin van Persie zich een paar minuten daarvoor met een goal tegen Hongarije toegeëigend had. Op papier hebben we voor het naderende WK dus de beste spits OOIT in onze selectie. Op papier…

Echter, het maken van veel doelpunten maakt je nog niet direct tot de beste spits ooit. De doelpunten die je scoort op momenten die er toe doen, maken je tot de beste spits ooit. En wedstrijden tegen San Marino en Hongarije zijn niet de momenten die ertoe doen.

Ik kan me nog precies herinneren waar ik was toen Bergkamp op het WK ‘98 in de voorlaatste minuut de 2-1 binnen knalde tegen Argentinië. Ik was in het appartement van onze buren in Eindhoven. Een tel later stond ik hysterisch springend compleet onbekende kennissen van de buren te omhelzen. Een orgie met kleren aan werd het in dat bloedhete kamertje. Ik weet nog exact hoe die seconde absolute stilte voelde toen van Basten in de finale van het EK’88 de 2-0 achter Dasajev schoot. Die seconde die een minuut leek te duren. De complete verbijstering over die onmogelijke goal. De ontlading bij mijn vader. Het ongeloof bij Rinus Michels. Hier werd geschiedenis geschreven voelde ik.

En op het komende WK gaat Robin van Persie zich in dit rijtje scharen, let op mijn woorden. Van Persie gaat in Brazilië eindelijk de rol spelen die wij al drie toernooien tevergeefs van hem eisen: de rol van spits die er staat op de momenten dat het er écht toe doet.

En ik weet het, ik heb van Persie óók vervloekt tijdens het compleet in de soep gelopen EK van 2012. Ook ik stond tegen mijn TV te bulderen dat Huntelaar erin moest voor Van Persie. Ook ik had alle vertrouwen in de hopeloos falende spits verloren. “Van Persie is een spits die je natuurlijk altijd moet laten staan”, zei Youri Mulder na afloop van de desastreus verlopen wedstrijd tegen Denemarken. ‘JA INDERDAAD”, schreeuwde ik. “NATUURLIJK MOET JE HEM LATEN STAAN! VOOR HET HOTEL! ALS DE BUS ZE OP KOMT HALEN!”

Maar inmiddels zijn we twee jaar verder en Robin Van Persie is gegroeid. Ook in Oranje, getuige zijn scoringsdrift en constante niveau in de kwalificatiewedstrijden. En 2014 wordt zijn toernooi. In Brazilië wordt hij van ‘Oranje’s Topscorer Aller Tijden’ tot ‘Oranje’s Beste Spits Aller Tijden’. Vanaf 2014 prijkt de naam Robin Van Persie met dikgedrukte hoofdletters in de Oranje geschiedenisboeken.

En we zullen over twintig jaar dan ook allemaal nog weten waar we in 2014 waren, toen Van Persie met een sublieme stiftbal de beslissende 2-1 maakte in de WK finale tegen Spanje…

Volg Rob Scheepers op Twitter @RobScheepers