Vrijdagmiddag om 16.30 uur start in Brazilië de ceremonie van de WK loting. In het Braziliaanse Costa do Sauípe worden de poules vastgesteld voor het WK in Brazilië van aankomende zomer.

Niet alleen de tegenstanders, maar ook de speelsteden zijn van groot belang voor de nationale ploegen. Er zit namelijk nogal een verschil in klimaat tussen de verschillende steden, en ook de reistijd vanuit het basiskamp verschilt enorm per poule.

Daarom kent de WK loting van vanmiddag een dubbele lading. Moet Oranje haar wedstrijden straks afwerken in de broeierige hitte van de amazones of mag het in de milde klimaten van Rio de Janeiro en Sao Paulo blijven spelen?

Wat dat betreft zullen groep E en D het slechtst mogelijke scenario zijn. Oranje moet dan starten in de Noord-Westelijke hitte van Manaus en zal daarna naar het Noord-Oosten moeten reizen, waar het ook ontzettend heet en benauwd zal zijn. Pot H zal een stuk gunstiger zijn met Belo Horizonte, Rio de Janeiro en Sao Paulo als speelsteden. Allemaal prima te hebben, ook midden op de dag.

Want ook de tijden waarop gespeeld moet worden zijn nog van belang. Omdat de FIFA wil dat er niet midden in de nacht wordt gespeeld voor Europese huishoudens worden veel wedstrijden tussen 13.00 uur en 16.00 uur plaatselijke tijd gespeeld. Zeker in de Amazonegebieden zal het zwaar worden voor de spelers.

We gaan het vanaf 16.30 uur zien tijdens de WK loting in Brazilië. Wij houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. De procedure van de loting lees je hier.

Zie hier nogmaals de potindeling voor de WK loting:

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Brazilië Chili Verenigde Staten Nederland
Spanje Ivoorkust Mexico Italië
Duitsland Kameroen Costa Rica Engeland
Argentinië Ecuador Honduras Portugal
Colombia Ghana Japan Griekenland
België Algerije Iran Bosnië-Herzegovina
Uruguay Nigeria Zuid-Korea Kroatië
Zwitserland Australië Rusland
Frankrijk