Om 17.00 uur Nederlandse tijd is de loting voor het WK voetbal. Voor de duidelijkheid leggen we hieronder nog even uit hoe de procedure in elkaar zit.

Oranje zit tijdens de WK loting in pot 4 met acht andere Europese landen. Dit zijn Italië, Engeland, Portugal, Griekenland, Bosnië, Kroatië, Rusland en Frankrijk.

Brazilië, Spanje, Duitsland, Argentinië, Colombia, België, Uruguay en Zwitserland zijn de groepshoofden en zitten in pot 1. Zij zullen de bovenste plekken in de poules gaan invullen. Brazilië zit daarbij al zeker in poule A.

Aan het begin van de loting gaat één Europees land van pot 4, de pot met Oranje, naar pot 2 met Chili, Ivoorkust, Ecuador, Ghana, Algerije, Nigeria en Kameroen.

Om te voorkomen dat de Zuid-Amerikaanse landen in de poulefase tegen elkaar spelen en dat er drie Europese landen in één pot komen heeft de FIFA een pot X geïntroduceerd. Daarin zitten Brazilië, Colombia, Argentinië en Uruguay. Bij die landen kunnen Chili en Ecuador niet in de groep belanden. Het Europese land dat in pot 2 terecht komt, zal juist wel bij één van deze landen terecht komen.

In pot drie tenslotte zitten Japan, Iran, Zuid-Korea, Australië, Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica en Honduras. Zij worden random over de poules verdeeld. Daarna zal met de Europese landen in pot 4 hetzelfde gebeuren.

Zie hier de uitleg van de WK loting nogmaals:

© FIFA

© FIFA