Naast bondscoach Louis van Gaal zal ook Patrick Kluivert na het WK in Brazilië niet terugkeren bij Oranje. Hij hoopt dat hij na dat WK op eigen benen kan staan of als assistent van een grote coach aan de slag kan. “Ik hoop dat een club zijn nek voor mij uitsteekt”, zegt Kluivert tegen Telesport.

Kluivert werd twee jaar geleden assistent van Van Gaal bij Oranje, maar wil nu de volgende stap zetten: “Ik weet dat er als hoofdtrainer veel op me afkomt, heb dat bij Jong FC Twente al ondervonden, maar ben een heel gretige, ambitieuze beginnende coach. Ik kan niet wachten tot ik de kans krijg mezelf te laten zien.”

“Natuurlijk zal ik ook wel eens op mijn bek gaan. Dat gebeurt elke coach. Daar ben ik niet bang voor. AC Milan heeft zijn nek voor Clarence Seedorf uitgestoken. Ik hoop dat een club, nationaal of internationaal, dat ook voor mij zal doen.”

“Als een club me het vertrouwen schenkt, zal ik een staf om me heen verzamelen die me aanvult. Je moet kijken welke eigenschappen je zelf hebt en wat je mindere punten zijn. Mijn zaakwaarnemer Rob Jansen is al druk bezig, want dit is natuurlijk de tijd dat clubs hun plannen voor komend seizoen inkleuren.”

Van Gaals andere assistent Danny Blind blijft vermoedelijk wel bij Oranje. Hij wordt zelfs genoemd als nieuwe bondscoach over twee jaar.