Hij liet dit weekend weer een bommetje ontploffen. Terwijl Ronald Koeman een moord zou doen voor de job, gaf zijne hoogheid Louis van Gaal in het AD aan het bondscoachschap ‘spuugzat‘ te zijn. Hij zou veel liever met Truus in Portugal zitten.

Terwijl ik het onmiddellijke beeld van Louis in zwembroek snel verdrong, vroeg ik me weer eens af waarom de KNVB in godsnaam besloot deze man als bondscoach aan te stellen. En misschien speelde die gedachte ook wel door het hoofd van Bert van Oostveen, toen hij dit weekend de krant opensloeg.

Maar toen ik er wat langer over nadacht, begreep ik het eigenlijk wel. Louis is het beste dat dit Oranje kon overkomen. Na het mislukte EK lag het Nederlands elftal in duigen. De sterren van vier jaar geleden hadden gefaald en van goed moraal was geen enkele sprake meer. De populariteit van Oranje was tot een dieptepunt gedaald.

Het beste dat de KNVB dus kon doen, was na de ietwat saaie Bert van Marwijk de eigenwijze persoonlijkheid Van Gaal binnenhalen. Een frisse wind, een tegenpool. Hoewel vrijwel iedereen openlijk of besmuikt lacht om de hooghartige uitspraken van Louis, trekt de trainer op zijn eigen manier de aandacht naar zich toe.

Er gaat bijna geen week voorbij, of onze José Mourinho van de lage landen doet weer een uitspraak waarbij iedereen zijn wenkbrauwen optrekt. Of hij zich nu het succes van Bayern toe-eigent, of dat hij aangeeft het bondscoachschap te verafschuwen: we raken er niet over uitgepraat. Johan Derksen komt in VI superlatieven tekort om zijn afkeer voor de man te laten blijken. Maar: na de keuzeheer tot de grond toe te hebben afgebrand, geeft hij altijd toe dat Louis wél een uitstekende trainer is.

En laten we eerlijk zijn: een hooghartige en eigenwijze trainer is precies wat Oranje nodig heeft in deze magere jaren. Niet voor altijd, maar voor nu. Wij hebben geen vedettes als Neymar, Messi of Özil om onze vingers bij af te likken. Natuurlijk, Robin van Persie en Arjen Robben zijn van wereldklasse, maar daar staan spelers als Daley Blind en Daryl Janmaat tegenover. Jong en veelbelovend, maar in staat ons de wereldtitel te bezorgen? Normaal gesproken niet.

We moeten ons dus vastklampen aan Louis, onze enige hoop. Louis die zijn eigen lijn trekt, zich nergens iets van aantrekt en buitengewoon presteert met het materiaal voor handen. Zou Van Marwijk het gewaagd hebben Stefan de Vrij of Joël Veltman centraal in de verdediging te zetten? Waarschijnlijk niet.

Louis is arrogant, zijn uitspraken tenenkrommend en zijn gedrag potsierlijk, maar ik ben er zeker van dat zijn koppigheid er voor zorgt dat hij uitstekend presteert met dit gemiddelde Oranje. Louis heeft zijn eigenwijze plan voor het WK al klaar. Een plan dat ons misschien wel heel ver gaat brengen. En als dat is volbracht, kan Oranje het weer even zonder Louis van Gaal doen.

@Jivis