Een akelige realiteit drong zich de afgelopen weken op aan de Nederlandse voetbalfan: Nederland hoort niet meer bij de beste voetballanden ter wereld.

Die nationale wake-up call begon eigenlijk bij de twee pijnlijke wedstrijden van Ajax tegen Red Bull Salzburg. De ploeg van Frank de Boer was vol vertrouwen: in de competitie ging Ajax aan de leiding en Europees gezien had men misschien wel recht gehad op de volgende ronde van de Champions Leauge. Barcelona werd immers verslagen! Die Europa League moest daarom maar even gewonnen worden.

De waarheid is hard. De Amsterdammers, met drie internationals in de basis, werden gekleineerd door adrenaline-voetbal van Red Bull Salzburg. Tot twee keer toe. Ajax strandde gewoon weer in de eerste knock-out van de Europa League, zoals dat de afgelopen jaren altijd gebeurde.

Verrassend? Eigenlijk niet. De wedstrijd tegen Barcelona daar gelaten, speelt Ajax dit seizoen flets. Er valt wat voor te zeggen dat De Boer met zijn slechtste elftal in jaren voor de vierde maal op rij op het kampioenschap afstevent. De Eredivisie degradeert.

De verloren wedstrijd tegen Frankrijk kan gezien worden als gevolg van die degradatie. Een team dat voor het merendeel uit Eredivisie-voetballers bestond, kon niets beginnen tegen een Frans elftal dat op 60 procent speelde. Als Frankrijk een B-land is, wat zijn wij dan wel niet? En wat blijft erover, nu we Kevin Strootman ook nog kwijt zijn?

Er zijn lichtpuntjes. Memphis Depay bijvoorbeeld, die bij zijn invalbeurt direct voor dreiging zorgde. We moeten eigenlijk hopen dat hij, maar ook spelers als Daley Blind en Jean-Paul Boëtius, zo snel mogelijk naar het buitenland verkassen. Daar kunnen ze misschien de broodnodige, fysieke tegenstand ervaren die in Nederland ontbreekt.

Het WK komt te vroeg. We moeten duimen. Duimen dat Van Gaal kan zorgen dat Oranje iets presteert in Brazilië. Dat sterspelers als Arjen Robben en Robin van Persie op hun best zijn. Dat oudgedienden als Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder nog één keer het uiterste uit zichzelf halen. Dat de onervaren jongelingen bij de hand worden genomen.

Maar zoals Ronald de Boer na Frankrijk-Nederland al zei: als iemand het kan, is het Louis van Gaal.

@Jivis