Den twintig jonge eredivisiespelers die zich afgelopen week voor een oefenstage in Hoenderloo mochten melden worden door bondscoach Louis van Gaal flink op de proef gesteld. De bulderende stem van Van Gaal is vaak over het hele veld te horen. “Meneer Van Gaal is best wel een dominante man”, zo vinden meerdere spelers.

Joël Veltman schrok van de commotie die een bericht op de website van Ons Oranje verscheen waaruit hij vrijuit sprak over een mogelijke nieuwe speelstijl van Oranje. Na zijn bericht stapte hij toch maar even op bondscoach Van Gaal af, om te vragen of die niet boos was. “Dit is nou leren, jongen”, zei de bondscoach en gaf Veltman een klopje op de schouder.

Van Gaal gedraagt zich sowieso als een strenge docent van een schoolklas egen de jonge spelers. ‘Zonder stuit!’, schreeuwt hij, ‘die stuit moet eruit!’ Of tegen Daryl Janmaat: ‘Waarom speel je zo’n bal niet gewoon met links!? Kun je dat niet?”

Boëtius vindt het best wel wennen bij Oranje: “Bij Feyenoord zit je wat meer in een vertrouwde omgeving, waar je bijna elke dag bent. Bovendien is meneer Van Gaal natuurlijk best wel een dominante man. Hij houdt je heel scherp, wil je testen. Dat is anders dan bij je club, waar de dingen wat meer vertrouwd zijn, maar ook wel weer heel leerzaam.”

Iedere nieuwe speler moet ook een kennismakingsgesprek houden met Van Gaal. Kongolo, teamgenoot van Boëtius bij Feyenoord, keek daar best tegen op: “Toen heb ik Terence wel even gerustgesteld”,aldus Boëtius. “Zelf had ik die kennismaking voor mijn eerste interland tegen Frankrijk. Het is best leuk, meneer Van Gaal stelt vooral vragen over hoe je bent, hoe je privé-leven eruit ziet, dat soort dingen. Niet iets om bang voor te zijn.”