De spelers van het Nederlands elftal kunnen aankomend WK 270.000 euro verdienen. Als Oranje wereldkampioen wordt, is er per speler een premie te verdienen van ruim een kwart miljoen euro. Dat is hetzelfde bedrag als vier jaar geleden tijdens het WK in Zuid-Afrika. De groepswedstrijden leveren bij winst net als toen weer ruim 30.000 euro per duel op.

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, zegt dat het premiestelsel niet veel afwijkt van andere WK-deelnemers. “Wij hebben prima contacten met andere bonden, zoals ook spelers onderling bij hun clubs contact hebben over geldzaken. De verschillen zijn niet zo groot. En het klopt dat het in de basis allemaal niet zo veel scheelt met het WK van 2010.”

Volgens Van Oostveen is er over de premies nooit veel discussie geweest. “Iedere speler vindt het een eer om naar Brazilië te gaan. De sportieve prestatie staat voorop, zo laten ze blijken. De gesprekken over geld, die ik heb gevoerd, hebben nooit langer dan tien minuten geduurd en daarvan ging het zeven minuten over andere zaken. Voor onze spelers is geld niet de motivatie, maar de eer.”