Bondscoach Louis van Gaal heeft vandaag de selectie van Oranje voor het WK 2014 bekendgemaakt. In die selectie was geen plek voor Karim Rekik, Quincy Promes, Jean-Paul Boëtius, Tonny Vilhena, Jeroen Zoet, Patrick van Aanholt. Eerder was al bekend dat Rafael van der Vaart niet meeging in verband met een blessure.

Dat het groepje met Rekik, Promes, Boëtius en Vilhena niet geselecteerd zou worden viel te verwachten. Zij moesten zich afgelopen week al melden bij Jong Oranje. In het EK-kwalificatieduel met Schotland mochten zij proberen Van Gaal ervan overtuigen dat ze alsnog mee moesten naar Brazilië. Rekik speelde verdedigend ijzersterk en Promes scoorde voor rust een zuivere hattrick, maar het bleek niet genoeg.

Dat Patrick van Aanholt afviel mag wellicht wel nog als een verrassing gezien worden. Hij leek de laatste week juist af te stevenen op een basisplaats als linksback, na het sterke optreden tegen Ecuador. Die plek zal nu echter ingevuld worden door Daley Blind, met Terence Kongolo als stand-in.

Dat er nog een keeper af moest vallen was ook bekend. In de trainingen van het trainingskamp in Portugal bleken Jasper Cillessen (Ajax) en Michel Vorm (Swansea) de eerste twee keuzes. Tim Krul won uiteindelijk vanwege zijn ervaring in de Premier League van PSV-er Zoet.