Jonathan de Guzman is één van de 23 namen die zaterdag te horen kreeg dat hij mee mag naar het WK in Brazilië. De middenvelder van Swansea lijkt zelfs af te stevenen op een basisplaats bij Oranje. Dat had hij hij enkele weken terug niet verwacht: “Ik was al blij toen ik hoorde dat ik bij de voorselectie van dertig spelers zat”, zegt De Guzman tegen NuSport.

De Guzman is blij dat de spanning van de schifting nu weg is: “Ja, ik was wel gespannen. Afvallen zat in mijn achterhoofd tot zaterdag. Dat de selectie nu rond is geeft zeker rust.

Drie maanden geleden ontbrak De Guzman nog in de voorselectie van bondscoach Van Gaal voor het duel met Frankrijk. Daarna is hij keihard gaan werken om terug te komen. “Dat is voor mij een motivatie geweest om alleen maar beter te willen spelen. Ik wist dat er bij Swansea altijd naar me gekeken werd. Het was zaak zo fit mogelijk te zijn als de uitnodiging voor de voorbereiding op het WK zou komen. Fit binnenkomen in Hoenderloo en mijn kans grijpen. Blijkbaar is dat aardig gelukt.”

De samenwerking met Nigel de Jong op het middenveld bevalt de Guzman goed: “Het is fijn om met Nigel te spelen. Hij coacht veel. Je kunt hem zien als de aanvoerder van het middenveld. Als ploeg hadden we alleen wel iets meer lef moeten tonen. Meer snelheid in de opbouw, waardoor de bal eerder bij de creatieve mensen voorin komt.”