Jeremain Lens is het grootste slachtoffer van de systeemswitch van bondscoach Louis van Gaal. Toch laat Lens zijn teleurstelling niet merken, en staat hij er als het gevraagd wordt. Wellicht is dat maandag tegen Chili al het geval, nu Robin van Persie geschorst is.

Tegen Spanje liet Lens zien dat hij een echte teamplayer is, toen hij bij een kans voor zichzelf om te scoren de bal alsnog aan Sneijder gaf: “Ik had voor mijn eigen kans kunnen gaan, voor mij als invaller was dat natuurlijk lekker geweest. Maar de onderlinge sfeer is ernaar dat je zo’n bal toch afgeeft.”

Hij ziet zichzelf niet als slachtoffer van de speelstijl: “Bovendien zie ik het ook écht niet zo. Aan de speelwijze sleutelen is een manier gebleken om resultaat te boeken. Twee gespeeld, zes punten, in een poule die iedereen vooraf bestempelde als misschien wel de zwaarste op dit WK. Dan moet je niet gaan zeuren. En als ik mag spelen, dan ben ik er klaar voor. Ik zit steeds met een scherp gevoel op de bank. Als wij met twee spitsen spelen, moeten ze voorin zo veel loopjes maken, dat houden ze nooit negentig minuten vol. De trainer weet wat hij aan me heeft. Ik kan op alle posities in de aanval uit de voeten.”

Lens probeert zoveel mogelijk te genieten van het WK en van Brazilië. “Ik was niet eerder in Brazilië geweest. Nu zie ik het met eigen ogen: dit is het ultieme voetballand.”