Vlag van Nederland

Nederland vs. RuslandDe poule des doods heeft Oranje doorstaan, maar nu begint het echte werk: de kwartfinale. Een hele bijzondere, want twee Nederlandse coaches zullen het vanavond tegen elkaar opnemen. Aan de kant van Nederland uiteraard “onze” Marco van Basten, aan de zijde van Rusland is het geweldenaar Guus Hiddink.

Hiddink lijkt zich met zijn nieuwe land in de underdogpositie te willen manoeuvreren en dat is niet onlogisch, gezien het huidige spel van Oranje. Ongevaarlijk is Rusland echter ook niet, dat woensdag met vlot uitgespeelde aanvallen Zweden van de mat speelde. Hierbij dient natuurlijk wel de kanttekening gemaakt te worden dat de Scandinaviërs onder de maat presteerden. Toch valt niet te ontkennen dat Guus het weer voor elkaar heeft gekregen een prima team te smeden.

De bekendste clash Nederland-Rusland is natuurlijk die EK finale van 20 jaar geleden, waarin Nederland de toenmalige Sovjet-Unie met 2-0 versloeg. Van Basten was er toen ook bij maar stond nog op het veld en scoorde dat bekende, fabelachtige doelpunt.

Maar moeten we bang zijn voor de Russen? Misschien voor de aanvallende middenvelder Arsjavin, die na twee wedstrijden schorsing woensdag zijn eerste EK-wedstrijd speelde. Of Zjirkov, de middenvelder die van alle markten thuis is en een scherpe pass in de voeten heeft. En dan is er nog de aanvoerder Semak, eveneens een uitstekende aanvallende middenvelder. Aan de andere kant mag de aanval misschien indruk maken, de verdediging doet dat nog niet echt. De 4-1 nederlaag tegen Spanje kwam tenslotte niet uit de lucht vallen.

Dan nog even over het veld van Basel, waarop de wedstrijd vanavond gespeeld zal worden. Dat is pas deze week vervangen en ziet er misschien wat vreemd uit, maar schijnt prima te spelen. Zowel de Duitsers als de Portugezen, die donderdag de kwartfinale tegen elkaar speelden in hetzelfde stadion, waren tevreden over het veld.

Nog wat feitjes tot slot: de scheidsrechter van vanavond heet Lubos Michel, die eerder Frankrijk – Italië en Zwitserland – Turkije floot. Als Van Nistelrooij vanavond een doelpunt maakt staat hij in de top vijf van de Oranje topscorers aller tijden. Mocht Rafael van der Vaart vanavond een doelpunt maken, dan komt hij de top 25 binnen. En om maar positief te eindigen: Oranje verloor nog nooit een wedstrijd op 21 juni.

Lees meer over: , ,