Vanavond om 22.00 uur staat Nederland – Costa Rica op het programma in Salvador. De wedstrijd Nederland – Costa Rica is het laatste kwartfinaleduel van het WK 2014 in Brazilië.

Nederland en Costa Rica strijden voor een plek in de halve finale en de spanning is enorm voor beide landen. Hier vijf dingen die je móét weten over Nederland – Costa Rica:

5. Vier spelers moeten wedstrijd missen

Nederland moet Nigel de Jong missen © Pro Shots

Nederland moet Nigel de Jong missen © Pro Shots


Niet alleen Nederland moet het doen zonder belangrijke spelers in het duel met Costa Rica. Oranje mist Nigel de Jong en ook Leroy Fer zal niet mee kunnen spelen tegen Costa Rica. Vooral de Jong is een flinke aderlating voor Nederland, omdat hij altijd voorop gaat in de strijd en voor niemand aan de kant gaat.

Ook Costa Rica moet echter twee belangrijke spelers missen. Verdediger Roy Miller raakte al in de poulefase geblesseerd en mistte daardoor al het duel met Griekenland. Óscar Duarte pakte zijn tweede gele kaart en moet het duel met Oranje ook aan zich voorbij laten gaan. Twee verse verdedigers zullen dus moeten opdraven om het Nederlandse superduo Van Persie en Robben af te stoppen.

4. Dirk Kuyt staat rechtsback en Depay op links

Kuyt en Depay zullen als backs spelen © Pro Shots

Kuyt en Depay zullen als backs spelen © Pro Shots

Opnieuw heeft bondscoach Van Gaal een verrassing uit de hoge hoed getoverd. Memphis Depay zal tegen Costa Rica op de linkerflank spelen en Dirk Kuyt verkast daarmee naar rechtsback. Pijnlijk voor vaste rechtsbacks Daryl Janmaat en Paul Verhaegh, maar Van Gaal heeft zoveel vertrouwen in Kuyt dat hij hem zelfs doelman zou zetten als dat zo uitkomt.

Dat Depay aan de linkerkant staat is ook verrassend, aangezien hij een pure aanvaller is. Wellicht schakelt Oranje dus al snel over naar een 1-4-3-3 systeem, waarmee Depay doorschuift naar de plek van linkeraanvaller.

3. Costa Rica heeft Bryan Ruiz

Bryan Ruiz bij PSV © Pro Shots

Bryan Ruiz bij PSV © Pro Shots


Er is al veel gezegd over Bryan Ruiz, de ex-speler van FC Twente en afgelopen halfjaar nog spelend voor PSV. De middenvelder/aanvaller is zijn vorm lange tijd kwijt geweest maar heeft zijn tijd bij PSV goed gebruikt door topfit aan dit WK te beginnen. Daar loodst hij samen met spits Joel Campbell Costa Rica door het toernooi.

Het heeft al geleid tot de kwartfinale, en wie weet waar het zal eindigen. Wij hopen natuurlijk vanavond in Salvador, maar met de sluwe Bryan Ruiz is het oppassen geblazen. Hij maakte immers al twee belangrijke goals dit WK.

2. Een oude bekende fluit Nederland – Costa Rica

Scheidsrechter Irmatov © Pro Shots

Scheidsrechter Irmatov © Pro Shots

De Oezbeekse scheidsrechter Ravshan Irmatov fluit vanavond Nederland – Costa Rica. De scheidsrechter uit het Aziatische land zal de leiding hebben in Salvador.

Irmatov is geen onbekende voor Nederland. In 2010 floot hij namelijk de halve finale Nederland – Uruguay op het WK in Zuid-Afrika. Oranje won dat duel zoals bekend met 3-2 van de Uruguayanen. Irmatov gaf destijds vijf gele kaarten.

1. Nederland – Costa Rica is in het stadion waar Nederland Spanje met 5-1 versloeg

Het stadion in Salvador © Wikipedia

Het stadion in Salvador © Wikipedia

Nederland en Costa Rica ontmoeten elkaar in Salvador in de Itaipava Arena Fonte Nova, officieel Complexo Esportivo Cultural Professor Octávio Mangabeira, bijgenaamd Bahia Arena. In dit stadion opende Nederland het WK spectaculair door met 5-1 te winnen van regerend Wereld- en Europees Kampioen Spanje.

In Salvador werd ook nog eens het meest gescoord van alle stadions. Gemiddeld is er in 5 duels 4,8 keer gescoord in Salvador. De voortekenen zijn dus in elk geval goed en niks staat een mooie overwinning in de weg.