De drie spelers die samen de Gouden Driekhoek van het Nederlands elftal vormen zijn allen op jacht naar een bijzonder Oranje-record. Arjen Robben, Wesley Sneijder en ook Robin van Persie kunnen zaterdagavond in de kwartfinale tegen Costa Rica opnieuw een gooi gaan doen naar een stokoud WK-record van Johnny Rep.

Rep, oud-speler van Oranje, is nog altijd topscorer van Nederland op Wereldkampioenschappen met zeven goals. Hij wordt echter op de voet gevolgd door Arjen Robben en Wesley Sneijder die beiden op zes doelpunten staan. Robin van Persie staat mede door zijn drie goals van dit WK op vijf doelpunten.

De 42-voudig international Rep, oud-aanvaller van Ajax, kwam op de WK’s van 1974 en 1978 in veertien optredens tot zeven doelpunten en is daarmee al 36 jaar topscorer van het Nederlands elftal in WK-wedstrijden.

Ook speelde Rep de meeste wedstrijden tot voor dit WK, maar daarbij haalde Sneijder hem in met 15 duels. Vanavond speelt Sneijder tegen Costa Rica al zijn 16e wedstrijd en als Oranje wint volgen vermoedelijk ook nog wedstrijd 17 en 18.

Sneijder kwam door zijn verlossende goal tegen Mexico nu ook tot op één treffer van Rep. Robben maakte, net als Sneijder, zijn zes treffers op drie verschillende WK’s: één op het toernooi in Duitsland van 2006, twee op de eindronde van 2010 in Zuid-Afrika en nu al drie tijdens dit WK. Van Persie staat dus op vijf en heeft nog twee goals nodig om naast Rep te komen.

Rep hoopt dat hij zijn record kwijtraakt aan Robben. “Arjen Robben is in een bloedvorm. Alle ogen zijn op hem gericht. Hij is een van de betere spelers van het toernooi. Hij heeft het naar zijn zin en is hartstikke in vorm. Ik hoop voor Arjen dat hij mij uit de boeken schiet. Ik vind het allemaal niet zo belangrijk. Als Arjen scoort, komt Oranje ver. Ik hoop dus dat hij er nog vier in knalt. Dan komen we misschien wel in de finale.”