Vanavond om 22.00 uur: Nederland – Argentinië in Sâo Paulo. Nederland en Argentinië ontmoeten elkaar vanavond in de halve finale van het WK 2014 in Brazilië. De winnaar van het duel speelt zondag de WK-finale tegen Duitsland in het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro. De verliezer wacht een troostfinale tegen Brazilië in de hoofdstad Brasilia.

Nederland – Argentinië wordt gespeeld in het Arena de São Paulo, waar 68.000 toeschouwers in kunnen, de wedstrijd zal vermoedelijk ook compleet uitverkocht zijn. Het is in Sâo Paulo slechts 16 graden en zwaar bewolkt. De omstandigheden zullen een stuk minder zwaar zijn dan in Fortaleza en Salvador, waar Oranje de vorige wedstrijden speelde.

Nederland en Argentinië speelde zeven keer eerder tegen elkaar. Slechts één keer wisten de Argentijnen te winnen van Nederland. Dat was dan wel meteen een hele zure nederlaag, in de finale van het WK 1978 in Argentinië zelf. De mooiste herinnering hebben we aan de overwinning in de kwartfinale van het WK 1998, toen Dennis Bergkamp met de wereldgoal ons naar de halve finale schoot.

Bondscoach Louis van Gaal zal in zijn opstelling tegen Argentinië mogelijk weer een beroep kunnen doen op sterkhouder Nigel de Jong. Als hij vandaag geen terugslag krijgt zou hij weleens in de basis kunnen starten bij Oranje. Hetzelfde geldt voor Ron Vlaar, die tegen Costa Rica geblesseerd raakte.

Alleskunner Dirk Kuyt staat tegen Argentinië als rechtsback geposteerd. Daley Blind keer terug naar de linksbackpositie, waar hij ook de eerste duels speelde. Stefan de Vrij, Ron Vlaar en Bruno Martins Indi zijn de drie centrale verdedigers. Mocht Vlaar niet fit genoeg blijken dan speelt Joël Veltman.

Op het middenveld staat Georginio Wijnaldum zeker op een verdedigende plek. Het hangt af van de blessure van Nigel de Jong of naast hem Jonathan de Guzman of toch De Jong staat. Sneijder moet opnieuw het gouden driehoek vormen met Arjen Robben en Robin van Persie, die gisteren nog wat last had van maagklachten, maar vermoedelijk op tijd hersteld is. Zie de complete opstelling van Oranje hier.

Nederland krijgt tegen Argentinië te maken met Lionel Messi, meervoudig Wereldvoetballer van het jaar. Het spel van Argentinië is volledig afgestemd op de kleine ster, die dit WK al vier keer wist te scoren. Meevaller voor Nederland is het uitvallen van Angèl di Maria tegen België, hij moet het duel vanavond laten schieten. Daartegenover staat de terugkeer van Sergio Aguëro, die vermoedelijk wel op de bank zal beginnen.

Javier Mascherano en Lavezzi zijn andere zeer bekende namen, die spelen bij respectievelijk Barcelona en Paris Saint-Germain.

De feiten over Nederland – Argentinië op een rijtje

Wedstrijdfeiten
Tegenstander: Argentinië
Wedstrijdtype: Halve finale WK 2014
Aanvang wedstrijd: 22:00
Plaats: Sâo Paulo
Op TV: Nederland 1, 20:50 uur
TV-commentator: Jeroen Grueter
Laatste wedstrijd: 21-06-2006 (0-0) WK 2006
Statistieken: 4x gewonnen, 3x gelijk, 1x verloren