Het Nederlands elftal speelt vanavond het halve finaleduel tegen Argentinië. Het wordt sowieso een bijzondere wedstrijd voor Nederland, maar bij winst kan het nog een veel specialer duel worden voor Oranje.

Er zijn op de hele wereld slechts vier landen die minimaal vier keer de eindstrijd haalden: Dat zijn de huidige finalist Duitsland, met dit jaar erbij voor de achtste keer finalist, Brazilië (zeven keer), Italië (zes keer) en Argentinië (vier keer). Nederland kan zich daar met een finaleplek dus bijvoegen. In totaal bereikten twaalf landen de WK-finale. Hongarije, Tsjecho-Slowakije, Frankrijk en Uruguay lukte dat tweemaal. Engeland, Spanje en Zweden delen de laatste plaats op deze ranglijst met één optreden in de eindstrijd.

Nederland en Argentinië staan woensdag voor de achtste keer tegenover elkaar. Oranje boekte vier overwinningen en hoefde maar eenmaal zijn meerdere te erkennen in de Zuid-Amerikanen. Dat was dan wel weer in de WK-finale van 1978. Tijdens de WK-eindrondes van 1974 en 1998 boekte Nederland een zege op Argentinië en in 2006 eindigde de wedstrijd in 0-0, maar waren beide ploegen al door.

Oranje werkt vanavond daarnaast ook zijn 750e interland af. Nederland speelde de eerste officiële wedstrijd op 30 april 1905, toen België met 4-1 werd verslagen. Van de 749 voorgaande wedstrijden wist Nederland er 377 te winnen, 167 eindigden gelijk en 205 wedstrijden gingen verloren.

De halve finale Nederland – Argentinië wordt gespeeld in São Paulo en begint om 22.00 uur.