Vlag van Nederland

Nigel de Jong is inmiddels één van de meest ervaren spelers en sterkhouder bij het Nederlands elftal. Hij ziet ook een belangrijke taak voor de ervaren spelers. Zij moeten het uiteindelijk op het veld doen, niet de trainer. “Een coach kan uiteindelijk slechts aanreiken, wij zijn eindverantwoordelijk voor wat er op het veld gebeurt”, zegt hij.

De Jong liep afgelopen zomer tegen Chili een blessure aan zijn lies op. In de halve finale kon hij toch nog een uur meespelen, vooral dankzij veel doorzettingsvermogen. “Fysiek was ik ongeveer tachtig procent. Het gaat erom dat je pijn kunt verbijten. Heb alles gegeven om die wedstrijd te halen. Hoe dichterbij de wedstrijd kwam, des te beter ging het.”

“Hiddink is een trainer die spelers eigen verantwoordelijkheid geeft. Daarvan legt hij veel neer bij de oudere, meer ervaren spelers. Het is niet aan hem om dat nu opeens anders te doen, het is aan ons om dat zo goed mogelijk in te vullen. Het is aan ons om dat ook elke wedstrijd waar te maken.”

Over de nederlaag tegen Tsjechië vorige maand is De Jong duidelijk. “Die nederlaag tegen Tsjechië van vorige maand was puur een mentale kwestie Natuurlijk kun je die wedstrijd analyseren wat je wilt. En dat doen we ook. Maar als je die fouten terugbrengt tot de kern, was het een kwestie van honger, van focus. Zij wilden méér winnen dan wij.’

Lees meer over: ,