Het Nederlands elftal speelt zaterdag om 20:45 uur de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Oranje moet winnen om zicht te behouden op plaatsing voor het EK 2016. Guus Hiddink heeft voor dit duel een 24-koppige selectie tot zijn beschikking, maar welke elf staan in de basis? In aanloop naar deze wedstrijd lichten we elke dag een linie uit. Vandaag: de aanvallers.

Guus Hiddink heeft zeven aanvallers tot zijn beschikking. Verwacht wordt dat Oranje zal aantreden met twee buitenspelers en één spits.

Klaas-Jan Huntelaar is een echte killer, maar moet het ondanks zijn doelpuntenproductie vaak doen met een plek op de bank bij Oranje. Nu Robin van Persie geblesseerd is, staan de schijnwerpers op ‘The Hunter’. In 69 interlands wist de 31-jarige aanvaller 38 keer het net te vinden. Vooral in het 16-meter gebied is Huntelaar nauwelijks af te stoppen.

Ook Ibrahim Afellay is weer opgeroepen. Guus Hiddink werkte al eerder met hem samen bij PSV, waar hij één van de sterspelers was. Hij staat vaak op het middenveld, maar voornamelijk als buitenspeler zorgt de Utrechter voor gevaar. De 28-jarige Afellay speelde tot nu toe 48 interlands, waarin hij heeft laten zien over genoeg creativiteit te beschikken.

Memphis Depay is de topscorer van de Eredivisie en dé man bij PSV. De pas 21-jarige linksbuiten heeft genoeg kwaliteiten om voor doelpunten te zorgen en maakte op het afgelopen WK veel indruk met zijn spel. Depay wil maar al te graag zijn acties maken, waardoor hij vaak medespelers over het hoofd ziet. Zijn succesvolle dribbels en gevaarlijke schoten maken hem toch geliefd bij het publiek.

Luciano Narsingh is aanvankelijk opgeroepen als reservespeler, maar door het uitvallen van Robben wordt hij gezien als mogelijke rechtsbuiten. De PSV’er was ooit een assistenkoning, maar na een zware blessure wist hij zijn oude vorm nog niet terug te vinden. De razendsnelle buitenspeler pikt af en toe een doelpunt mee, maar gunt deze liever aan een ploeggenoot.

Luuk de Jong is de spits die samen met Depay en Narsingh een trio vormt bij PSV. In Eindhoven laat de 24-jarige aanvaller zien gemakkelijk tot scoren te komen. Zo is Luuk de Jong kopsterk en heeft hij een aardig schot. Daarmee is het ook wel gezegd, want De Jong moet het hebben van medespelers en zijn lengte (1,88m).

Dor de blessure van Robben heeft Hiddink Quincy Promes bij de selectie gehaald. Promes is met zeven doelpunten de smaakmaker van het Russische Spartak Moskou. De drievoudig international kan functioneren als spits, maar ook als buitenspeler. Dat maakt het aantrekkelijk om de 23-jarige als vervanger van Robben in de basis op te stellen.

Bas Dost is sinds dit kalenderjaar de man in vorm. Bij Wolfsburg scoort hij bijna elke wedstrijd en daarom is er een plek in de selectie voor hem. De 25-jarige spits is de enige in de selectie met nul interlands achter zijn naam. Dost is een echte spits, maar Klaas-Jan Huntelaar heeft net wat meer bewezen.

De grootste afwezigen lijken Anwar El Ghazi en Eljero Elia. Voor eerstgenoemde is het misschien wat vroeg, maar bij Ajax is hij dit seizoen heel waardevol. Hiddink heeft al wel gezegd dat hij de ontwikkeling van de 19-jarige El Ghazi in de gaten houdt. De 28-jarige Eljero Elia is 28 jaar oud en speelde in het verleden 28 interlands. Sinds deze jaargang komt de dribbelaar uit voor Southampton, waar hij de verwachting van Ronald Koeman meer dan waarmaakt.

Hiddink kiest vaak voor ervaring en dus lijken we Klaas-Jan Huntelaar zo goed als zeker in de spits te zien. Op linksbuiten staat naar verwachting Memphis Depay. Normaal gesproken zou Arjen Robben de rechterflank bestrijken, maar die moeten we helaas missen. Quincy Promes en Ibrahim Afellay zijn een optie, maar waarschijnlijk kiest Hiddink voor Luciano Narsingh. De PSV’er heeft in Oranje vaker op die positie gespeeld.