De eerste kwalificatiereeks van Oranje onder bondscoach Danny Blind staat op punt van beginnen, maar de keuzeheer kan nu al op de toorn van een voetbalicoon rekenen.

Willem van Hanegem noemt het in het AD ‘onbegrijpelijk’ dat Kenny Tete en Jaïro Riedewald bij de definitieve selectie van het Nederlands elftal zitten.

“Niets ten nadele van die spelers hoor, die twee talenten zullen op een dag toch wel Oranje halen”, zegt ‘De Kromme’. “Maar met de twee belangrijke interlands op komst lijkt het me niet logisch om juist dan die twee te kiezen. Ik hoorde de laatste weken dat ze te jong waren en onervaren en dat ze dus nog veel fouten maken.”

Van Hanegem zegt echter wel te weten waarom de twee jongelingen toch zijn geselecteerd: “Omdat ze bij Ajax spelen. Ik kan geen andere reden bedenken. Stel je voor dat ze jonge, veelbelovende basisspelers van FC Groningen of FC Utrecht waren. Waren ze dan ook geselecteerd? Ik weet zeker van niet. Dan hadden ze in Zeist gezegd dat een selectie gezien hun leeftijd, gezien hun ervaring en het belang van de twee interlands, te gek voor woorden zou zijn. Ja, dan wel.”