Vlag van Nederland

Het Nederlands elftal moet nog twee wedstrijden spelen in de EK-kwalificatiereeks en staat op dit moment vierde in groep A. Hoewel Oranje op de rand van uitschakeling staat, is de derde plaats en daarmee de weg naar play-offs nog steeds binnen handbereik.

De stand in groep A is nu als volgt:

  1. IJsland 19 punten
  2. Tsjechië 19 punten
  3. Turkije 12 punten
  4. Nederland 10 punten
  5. Letland 4 punten
  6. Kazachstan 2 punten

Nederland staat op dit moment twee punten achter Turkije. Om de derde plaats te behalen moet Oranje sowieso in puntenaantal boven Turkije eindigen. Het Nederlands elftal kan in totaal 16 punten behalen als het twee keer weet te winnen.

Wanneer de Turken in de resterende twee wedstrijden vier punten behalen, dan zijn zij verzekerd van de derde plaats. Bij een gelijk puntenaantal telt namelijk het onderlinge resultaat en dat is in het voordeel van Turkije.

Nederland speelt zaterdag de uitwedstrijd tegen Kazachstan en dinsdag de thuiswedstrijd tegen Tsjechië. Turkije speelt zaterdag de uitwedstrijd tegen Tsjechië en treft dinsdag in eigen huis IJsland.

Hoe kan Oranje het EK halen?

Als Nederland twee wedstrijden weet te winnen komt het totaal op 16 punten. Als Turkije dan één keer verliest komt het maximaal op 15 punten en is de derde plaats voor het Nederlands elftal.

Als Nederland één wedstrijd wint en één keer gelijk speelt, dan komt het totaal op 14 punten. Met dit aantal mag Turkije niet winnen en moet er sowieso één keer verloren worden. Zelfs als Turkije twee keer gelijk speelt is het dan nog zeker van de derde plaats.

Als Nederland één wedstrijd wint en één wedstrijd verliest dan komt het op een totaal van 13 punten. Met dit aantal moet Turkije twee wedstrijden verliezen als Oranje nog op de derde plaats wil eindigen.

Mocht Oranje twee wedstrijden gelijkspelen, dan komt het op een totaal van 12 punten. Dit aantal is niet voldoende voor een derde plaats.

Kortom:

  • Als Turkije twee keer wint is de derde plaats voor Turkije
  • Als Turkije vier punten haalt is de derde plaats voor Turkije
  • Als Nederland twee keer wint en Turkije één keer verliest, dan is de derde plaats voor Oranje

Lees meer over: , , ,