Virgil van Dijk hoopt zaterdag in het duel met Kazachstan op speelminuten in het Nederlands elftal. Het stadion waar Oranje speelt is bekend terrein voor Van Dijk, want hij speelde er met Celtic een duel in de voorronde van de Champions League. Een zeer bijzondere ervaring destijds, aangezien er een rituele slachting van een schaap vooraf ging aan de wedstrijd.

De wedstrijd staat van Dijk mede daarom nog vers in het geheugen: “Ik kan me wel herinneren dat het een heksenketel was”, aldus van Dijk tegen de NOS. “Dat had ik toen niet verwacht. Midden op de middenstip werd voor de wedstrijd een schaap geslacht. Ze hebben zo hun rituelen…”, lacht Van Dijk. “Het hielp hen wel, want we verloren met 2-0, maar dat maakten we in de thuiswedstrijd weer goed.”

Van Dijk hoopt dit keer op een beter resultaat in de Astana ArenA. Ten eerste hoopt hij in elk geval minuten te maken: “Ik denk dat ik er wel dichtbij zit”, zegt de verdediger. “Mede doordat er mensen zijn afgevallen, maar ook door mijn overstap naar Southampton van deze zomer en de ontwikkeling die ik daar doormaak. Ik weet niet of ik ga spelen, maar ik ben er klaar voor.”

Van Dijk is er klaar voor en hoopt Oranje mede naar de play-offs te leiden. “Er zijn meerdere gekke dingen in de voetballerij gebeurd. Wij hebben nog twee lastige klussen te gaan. Daar beginnen we zaterdag aan. Het wordt wel heel lastig, dat kan ik je wel vertellen. Zeker gezien mijn eerdere ervaringen.”