Vlag van Nederland

Het is kerstmis, dus ontkom je niet aan reflectie. In het geval van Oranje valt er helaas weinig positiefs te melden, dus laten we de vraag maar anders stellen: wat als? Wie had de reddende kerstengel van het Nederlands elftal kunnen, of moeten zijn?

5. Louis van Gaal

Van Gaal had Oranje kunnen redden

© Pro Shots

Oké, erg lekker gaat het niet met Van Gaal bij Manchester United, maar stel je voor dat hij gewoon bondscoach was gebleven. Guus Hiddink stapte af van het vertrouwde 5-3-2 systeem, met alle gevolgen vandien. Was het Nederlands elftal in zijn flow gebleven als de succestrainer van het WK 2014 geen afscheid had genomen?

4. Dirk Kuyt

Dirk Kuyt had Oranje kunnen redden

© Pro Shots

Hij bedankte voor Oranje, maar Kuyt laat bij Feyenoord zien dat hij zijn kruit nog lang niet verschoten heeft. Had Hiddink er niet gewoon op moeten aandringen dat de aanvaller was gebleven, al was het maar als pinchhitter in tijden van nood? Die nood is immers vaak genoeg aan de man geweest…

3. Ron Beton

Vlaar had Oranje kunnen redden

© Pro Shots

Het is geen toeval dat het Nederlands elftal het de gehele EK-kwalificatie zonder Vlaar moest doen en de Oranje-verdediging zo lek als een mandje was. Vlaar was een beest op het WK 2014, maar daarna ging het bergafwaarts met de ijzersterke voorstopper. Door een zware blessure kwam hij zelfs zonder club te zitten, maar hij heeft een nieuwe start gemaakt bij AZ.

2. Ronald Koeman

Koeman had Oranje kunnen redden

© Pro Shots

Het verhaal is bekend: de toenmalig Feyenoord-trainer wilde dolgraag bondscoach worden, maar werd straal genegeerd door de KNVB-bonzen. Zij kozen voor een bijzondere constructie met Guus Hiddink als keuzeheer en diens assistent Danny Blind als opvolger na het EK 2016. We weten allemaal hoe dat is verlopen. Koeman boekte intussen successen bij Southampton, al gaat het daar nu bergafwaarts. Mogen we weer hopen?

1. Arjen Robben

Robben had Oranje kunnen redden

© Pro Shots

De meest gemiste man in de EK-kwalificatie. Volgens velen is hij de voornaamste reden dat Oranje zo uitzonderlijk presteerde op het WK 2014 en daar hebben ze waarschijnlijk gelijk in. Hij speelde echter amper kwalificatiewedstrijden en de blessuregevoeligheid van de steraanvaller doet vrezen dat hij er op een WK 2018 misschien helemaal niet meer bij is…

Lees meer over: , , , ,