Vlag van Nederland

Willem van Hanegem heeft in zijn wekelijkse column keihard uitgehaald naar het Nederlands elftal. De voormalig voetballer vond de prestatie van Oranje tegen Ierland helemaal niets.

“Ik wist niet wat ik zag”, zo schrijft hij in AD/Sportwereld. “Ze waren tien dagen bij elkaar geweest, maar het leek wel of er mensen van de straat waren geplukt om even een wedstrijdje tegen Ierland te voetballen. Er zat helemaal niets in.”

“Sommige spelers waren te beroerd om even aan te zetten. Als dit nou het begin was van een nieuwe periode… De KNVB heeft net allemaal prachtige plannen voor het voetbal bekendgemaakt en dan krijg je dit van je nationale ploeg voorgeschoteld.”

“Dat Ierland was helemaal niets, hoe slecht moet je dan zijn als je van zo’n ploeg niet kunt winnen?”, vraagt Van Hanegem zich af. “Dit was een mooie gelegenheid om te laten zien dat wij wel op het EK hadden thuisgehoord. Oké mensen, we hebben wat foutjes gemaakt, maar kijk eens hoe goed we eigenlijk zijn. Niets van dit alles.”

“Danny Blind was vroeger bij Ajax de leider achterin, hij zag het spel goed. Advocaat was een middenvelder die keihard werkte en voorop ging in de strijd. Van Basten was een van de beste spitsen ter wereld, heel creatief. Maar bij het Nederlands elftal zag ik helemaal niets terug van de dingen waar de trainers zelf goed in waren. Dat bestaat toch niet?”

“Begin er eens mee om niet uit te gaan van de gedachte dat je altijd maar in balbezit moet zijn”, aldus de oud-Feyenoorder. “Iedereen wil de bal in de voeten hebben. Kaatsen, terug, breed, kaatsen, terug, breed, ik word er doodziek van.”

“Het is ikke, ikke, ikke. Als ík maar geen fout maak, dan is het goed. Daarom gaat ook niemand een keer diep. Kom op, zorg er nou eens voor dat die gasten lekker vrijuit gaan spelen. Ze kunnen echt allemaal behoorlijk voetballen. Anders sta je daar niet”, besluit Van Hanegem.

Lees meer over: , ,