Marco van Basten mag dan assistent-trainer zijn van het Nederlands elftal, hij neemt geen blad voor de mond over zijn eigen ploeg. De coach vindt dat Oranje door de meeste teams voorbij is gestreefd.

“Het EK maakt meer dan ooit duidelijk hoe de verhoudingen tegenwoordig liggen”, stelt de voetballegende in Voetbal International. “Het is veelzeggend en tegelijk heel triest dat er maar twee Eredivisie-spelers aan het EK meedoen.”

Van Basten ziet dat Kroatië, dat met vier miljoen inwoners kleiner is dan Nederland, een middenveld heeft om van te smullen.

“Lange tijd zag je zo’n prominent lijstje ook bij het Nederlands elftal terug.Toen bestond een 23-koppige selectie meestal uit een stuk of acht spelers van Europese topclubs en zes of zeven uit de Eredivisie”, schrijft hij. “De rest vormde een soort middengroep. Zo’n verdeling zie je nu terug bij de Kroaten, terwijl Arjen Robben, Daley Blind en Memphis Depay onze enige spelers uit de top zijn. En van dat drietal is Robben langdurig geblesseerd en zit Depay op de bank.”

Zelf stond Van Basten als bondscoach wel op een EK: in 2008 reikte hij met het Nederlands elftal tot de kwartfinale.