Hans van Breukelen werd vrijdag aangesteld als nieuwe technisch directeur van de KNVB. De oud-doelman heeft een duidelijk idee over hoe het Nederlandse voetbal de weg omhoog weer moet vinden. Volgens hem is er vooral sprake is van een fysieke en mentale achterstand.

Van Breukelen sprak uitgebreid met Bert van Oostveen, die lange tijd zonder Technisch directeur heeft gewerkt. “Toen ik met Bert van Oostveen zat, was dat mijn eerste vraag”, zegt Van Breukelen op de KNVB-site. “Ik heb gelezen dat jullie geen technisch directeur nodig hebben? Toen zei-ie: ‘Ja, dat heb ik ook altijd gedacht’, totdat dit plan er was. Nu blijkt dat de tijden wel veranderd zijn.’ Dit wordt een hell of a job”, aldus Van Breukelen.

De 73-voudig international wordt eindverantwoordelijk voor de prestaties van Oranje, dat zich richt op het WK 2018. “Dat betekent dat ik moet zorgen dat Danny met zijn staf goed gaat presteren. Dat is uiteindelijk het vlaggenschip waar we met zijn allen trots op moeten zijn. Ik ga met Danny, Marco en Dick om tafel om te horen hoe ze tegen de zaken aankijken.”

“Er moet een elftal staan waarnaar we graag kijken, waarvan we het gevoel hebben dat ze ten koste van alles willen winnen. Dat plan is niet zomaar tot stand gekomen. We zijn over de grens gaan kijken en dan zie je dat we fysiek en mentaal blijkbaar toch een behoorlijk stuk achterlopen. Als KNVB moeten we samen met de clubs gaan kijken hoe we spelers in die twee elementen kunnen laten groeien.”

“Wij moeten ervoor zorgen dat hier allerlei dingen onderzocht worden, dat we gaan samenwerken met wetenschappers om te kijken hoe we fysiek sterker kunnen worden en een winning mindset kunnen krijgen. Clubs moeten bij de KNVB kunnen aankloppen om hen daarbij te helpen. Als we dan weer aansluiting krijgen bij het Europees voetbal en Nederland erbij is op grote toernooien, is mijn missie geslaagd.”