Er wordt over een week een zeer belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Zweden gespeeld, maar bij de KNVB maken ze zich druk om hele andere zaken. Het begon met het plotselinge vertrek van Dick Advocaat, daarna weigerde Ruud Gullit op het laatste moment de vacante positie, vervolgens maakte Bert van Oostveen bekend dat hij ermee stopt en nu blijkt ook Marco van Basten zijn biezen te pakken.

Je kunt je een betere voorbereiding op een sleutelduel voorstellen en bondscoach Danny Blind is dan ook niet blij met alle commotie rondom het Nederlands elftal. Het vertrek van Van Oostveen als voetbaldirecteur noemt hij op zijn persconferentie ‘slechte timing’.

“Ik wist wel dat hij het de laatste maanden moeilijk had, maar ik heb goed met hem kunnen werken”, stelt de keuzeheer. “Hij was altijd eerlijk en duidelijk.”

Blind is ook teleurgesteld in Van Basten, die Oranje verlaat voor een baan bij de FIFA. “Natuurlijk valt me dit tegen”, zegt hij over zijn assistent. “Ik heb hem benaderd om het samen af te maken. Dat is loyaliteit. Aan de andere kant weet ik hoe hij begaan is met dingen om het voetbal te vernieuwen. Als dan het grootste orgaan van het voetbal je vraagt, dan kan je zo’n baan accepteren. Maar ik had het denk ik niet gedaan.”