Je kunt veel vinden van het plotselinge vertrek van Dick Advocaat en Marco van Basten bij het Nederlands elftal, maar iedereen is het er wel over eens dat hun timing niet optimaal is. Wim Kieft is in zijn column voor De Telegraaf zeer kritisch op beide voetbalmannen.

“We kunnen stellen dat sommige grote voetbalpersoonlijkheden van hun voetstuk zijn gevallen”, schrijft Kieft. “Zoals Marco van Basten, die zomaar tussentijds opstapt als assistent-bondscoach. Als je enig verantwoordelijkheidsbesef hebt, blijf je juist nu de mensen trouw die hun onvoorwaardelijke vertrouwen in jou hebben gesteld.”

De voormalig Oranje-spits vindt verder dat Dick Advocaat zijn geloofwaardigheid is verloren, nu hij er voor de zoveelste keer tussenuit is geknepen. “Hij ging het voetbal iets teruggeven omdat het hem zo veel had geboden en vervolgens breekt hij al z’n beloftes voor geld zoals hij eerder deed in België en Australië”, foetert Kieft. “Dick is gewoon onbetrouwbaar en voelt evenals Van Basten geen enkele verantwoordelijkheid naar de mensen, die hem hebben aangesteld.”

Advocaat ruilde zijn job als Oranje-assistent in voor het trainerschap bij Fenerbahce, terwijl Van Basten binnenkort bij de FIFA gaat werken. Vervangers voor het tweetal zijn nog niet gevonden.