Marco van Basten vertrekt per 1 oktober als assistent-trainer van het Nederlands elftal. Dat heeft de KNVB bekendgemaakt.

De Nederlandse voetbalbond laat weten dat de trainer en de KNVB met wederzijds goedvinden en in goede sfeer hebben besloten om per 1 oktober uit elkaar te gaan. Van Basten zal de interlands tegen Wit-Rusland (7 oktober) en Frankrijk (10 oktober) niet meer meemaken als rechterhand van bondscoach Danny Blind.

“Het is goed voor het Nederlandse voetbal dat een man als Marco van Basten door de wereldvoetbalbond gevraagd wordt permanent in Zürich mee te komen denken over de ontwikkelingen van het voetbal”, aldus technisch directeur Hans van Breukelen. “De KNVB gunt Marco deze stap van harte en we wensen hem veel succes bij de voortzetting van zijn loopbaan in het voetbal.”

“Ik heb met veel plezier en naar tevredenheid gewerkt in het team van Danny Blind, maar de onverwachte uitnodiging vanuit de FIFA betekent voor mij een unieke kans”, laat Van Basten zelf weten.

“Ik vertrouw erop dat de KNVB mijn vertrek op een professionele manier weet in te vullen en ik wens de staf en de spelers heel veel sterkte en geluk toe met de kwalificatie naar het WK en ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken”, besluit de oud-spits, die sinds juli 2015 actief was als assistent van Blind.