Directeur Betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen is per vandaag gestopt met zijn functie bij de nationale voetbalbond. De bestuurder kijkt met gemengde gevoelens terug op de laatste periode. Vooral de aanstelling van Danny Blind komt daarbij aan het licht.

Na het WK 2014, waar Oranje onder leiding van Louis van Gaal derde werd, stelde Van Oostveen Guus Hiddink aan als nieuwe bondscoach en Danny Blind als zijn assistent. Blind kreeg vervolgens toegezegd dat hij na het EK 2016 het stokje van Hiddink over zou mogen nemen. Deze boodschap werd door de buitenwereld opgepakt en sterk in twijfel getrokken volgens NRC.

Van Oostveen ziet dat als een communicatie-fout die hij niet had mogen maken: “Als je te snel communiceert, dan loop je het risico dat het van tevoren gaat broeien en schuren. Dat is met Danny ook gebeurd. Met de wetenschap van nu was het veel beter geweest om wel met Danny die afspraak te maken, maar daar niet over te communiceren.”

De ‘dubbelconstructie’ moest juist zorgen continuïteit in de trainersstaf van Oranje, maar leidde uiteindelijk tot felle kritiek, die sterker werd na het mislopen van het EK in Frankrijk. Van Oostveen erkent dat Blind ‘beschadigd’ raakte toen hij werd doorgeschoven ‘omdat het was gecommuniceerd’.