De kwaliteiten voorin bij Oranje zijn er zeker. Danny Blind ziet dit ook wel als een luxeprobleem. Vooral in de spitspositie is het de vraag wie Blind zal opstellen tegen Bulgarije. Kiest Blind voor Vincent Janssen, die de laatste wedstrijden bij het Nederlands elftal goed speelde maar bij Tottenham Hotspur nauwelijks speeltijd krijgt? Of kiest Blind voor Bas Dost, die uitstekend bezig is in Portugal en bijna de meeste doelpunten van Europa heeft gescoord.

Als je kijkt naar de speeltijd die beide krijgen, zou Dost hierin de voorkeur krijgen. Maar volgens bondscoach Danny Blind staat kwaliteit boven speelminuten. ‘’Ik ben verantwoordelijk en weet wat er gebeurt als ik niet win met mijn team. Ik maak keuzes op basis van wat ik vind, zie en voel”, aldus Blind. Het zou dus goed kunnen dat Blind Janssen in de spits zet tegen Bulgarije, ondanks de geweldige vorm van Bas Dost. Maar doordat Vincent Janssen donderdag niet op de training was vanwege griep, wordt de keuze voor Blind wel makkelijker gemaakt. Vrijdagochtend bleek Janssen niet in staat om mee af te reizen naar Sofia.

Op de buitenposities heeft Blind een keuze uit vijf spelers, maar we kunnen de rechtsbuiten positie vrijwel zeker al zelf invullen. Hier zal de Nederlandse sterspeler Arjen Robben staan. Daarnaast zal er door Blind gekozen moeten worden tussen Quincy Promes en Memphis Depay, die bij hun huidige club vaak op de linksbuiten positie worden neergezet.

Natuurlijk kan Danny Blind ook met een ander systeem spelen dan de 4-4-3, door met twee spitsen te spelen. Dan kan het dus ook zijn dat Steven Berghuis of Jeremain Lens begint. Het is aan de trainer wat de opstelling gaat worden en hoe hij omgaat met zijn ‘luxeprobleem’ voorin.