In een persconferentie zondagavond heeft de KNVB tekst en uitleg gegeven over het ontslag van bondscoach Danny Blind. Directeur Decossaux deed het woord namens de voetbalbond.

“We hebben een tijdje een opgaande lijn gezien na het echec van vorig jaar. Daar waren we verheugd over. In de wedstrijd van gisteren herkenden we deze opbouw totaal niet. Daardoor zijn onze kansen op kwalificatie tot een minimum geslonken. Dan moet je ingrijpen. Dat hebben we gedaan”, aldus KNVB-directeur Decossaux.

Hij gaat verder: “De belangrijkste vraag is wanneer doe je dit. Toen hebben we met Danny besloten om er niet te lang mee te wachten. We wilden hem dinsdag niet in een onmogelijke situatie brengen. De reactie van Danny na de wedstrijd tegen Bulgarije heeft het proces versneld.”

“We hebben mensen die onder regie van Hans van Breukelen gaan kijken wie de nieuwe bondscoach wordt. Natuurlijk hebben we plannen en ideeën. We moesten een keuze maken over hoe we verder moeten. Ik heb nu geen zin om terug te kijken op allerlei andere zaken”, gaat Decossaux verder.

Terugkijkend op het aanstellen van Blind geeft hij toe dat er een fout gemaakt is: “De doorgetrapte benoeming is geen gelukkige keuze geweest. Ik heb een ongelooflijk goede band met Danny gehad altijd. Voor de mens Danny Blind vind ik dit afschuwelijk. Ik zag alleen maar triestheid bij hem.”

De spelers zijn vanavond op de hoogte gebracht en zijn aangeslagen: “De spelers zijn aangeslagen, maar ze hebben er begrip voor. Bij clubs gebeuren dit soort zaken ook”, legt Decossaux uit.