Het is volgens assistent-bondscoach wel duidelijk waar een groot deel van het probleem van het huidige Nederlands elftal zit. Volgens Gullit zitten namelijk teveel Nederlandse talenten op de bank bij buitenlandse clubs.

“Wij adviseren jonge spelers om in Nederland te blijven om eerst genoeg te spelen”, zegt Gullit tegen het Franse persbureau AFP. Een voorbeeld is Nathan Aké:”Hij bleef twee jaar op de bank in Chelsea. Goed, hij is op een gegeven moment naar Bournemouth gegaan, maar twee jaar dat is tien procent van jouw carrière. Het grootste probleem van Nederland is dat als er een jong talent is, hij snel naar het buitenland gaat en daar niet aan spelen toekomt.”

Er komen echter ook wel weer nieuwe talenten, zo weet Gullit: “Ajax bereikte vorig seizoen de finale van de Europa League, veel mensen vergeten dat. En dat met een jong team. Matthijs de Ligt is pas 18 jaar en Donny van de Beek (20) is ook erg jong.”

Bijvoorbeeld Frankrijk heeft echter veel meer talent rondlopen: “Tegen Nederland had Frankrijk zowat 200 miljoen euro op de bank zitten, haha. Maar als klein land zijn we erg trots op wat we hebben neergezet. Het is een golfbeweging. We zaten al lang in de top van de golf, nu gaat het minder, maar we komen weer terug.”