Vlag van Nederland

Volgens trainer Martin Jol is het duidelijk waar het mis is gegaan met het Nederlands voetbal. Bondscoaches Louis van Gaal en Danny Blind hebben de identiteit van Oranje losgelaten, en dat is funest geweest. “Willen we terugkeren op het hoogste niveau dan moeten we snel terug naar onze eigen identiteit.”

Dat zegt hij in een exclusief interview in de Engelse krant Daily Mail: “Louis van Gaal begon met het loslaten van de ‘Dutch way’ met vijf verdedigers achterop. We speelden voor het resultaat, maar verloren onze identiteit. Onder Danny Blind was dat hetzelfde want hij was pupil van Van Gaal.”

,,In Nederland hadden we een andere filosofie. Nu willen we zoals ieder ander land zijn, maar zijn die anderen beter dan ons.”

De kwaliteit, of beter het gebrek aan kwaliteit bij de spelers is daar nog eens bovenop gekomen, vertelt Jol in de Daily Mail. ,,We bezitten niet meer de kwaliteiten van voorheen. Niet meer de spelers die het verschil kunnen maken. Arjen Robben is ouder geworden, 33 jaar, en eigenlijk de enige ster die we nog hebben. Wijnaldum is ongelofelijk bij Liverpool, maar anoniem bij Oranje. Strootman is goed, maar niet speciaal.”

Volgens Jol is het een kwestie van tijd dat Nederland toch weer komt bovendrijven met een vijver met meer dan een miljoen KNVB-leden. ,,Topspelers worden geboren. Alleen hebben we ze nu jammer genoeg niet terwijl we altijd spelers hadden met extra talent.”

Lees meer over: ,