Vlag van Nederland

Als het een beetje meezit heeft het Nederlands elftal straks twee kansen om zich te plaatsen voor het EK 2020. Dat EK zal in twaalf landen gespeeld worden, waaronder in Nederland in de Amsterdam ArenA. Plaatst Oranje zich, dan speelt het z’n eerste EK-duels in eigen land.

De UEFA heeft een nieuw concept bedacht en daardoor heeft Nederland twee kansen om zich te kwalificeren voor EURO 2020. In de periode september-november 2018 wordt namelijk gestart met de Nations League, waarvan de finales uiteindelijk in juni 2019 worden gespeeld. De Nations League is een vervanger voor een aantal oefenduels.

De Nations League is een nieuwe concept van de UEFA en is een Europese landencompetitie in vier groepen van drie landen, ingedeeld volgens de stand op de UEFA coëfficiëntenranglijst. De vier groepswinnaars plaatsen zich voor het EK in 2020. Nederland staat momenteel echter 14e op de UEFA-ranglijst en komt daarom uit in groep 2 van de Nations League.

In groep 1 zitten de beste twaalf gekwalificeerde Europese voetballanden. Oranje heeft nog een kleine kans om bij de top 12 te komen. Dan moet het echter wel zelf winnen van Zweden en hopen op verlies van Wales, Kroatië en/of IJsland.

Tussen maart en november 2019 volgt er echter sowieso een herkansing als er een normale EK-kwalificatiecyclus wordt afgewerkt, waaruit twintig deelnemers in de eindronde EURO 2020 komen. Het toernooi in juni 2020 wordt opnieuw met 24 deelnemers gespeeld, een thuisland is er niet.

Lees meer over: